Sunday, May 29, 2011

Bila alam bersatu



video

Satu garapan seni untuk sang awan yang indah. Rakaman gambar ini diambil dalam kelajuan kereta 140km sejam.

Aku adalah peminat langit dan apabila ada peluang memandangnya ,.aku akan menikmatinya dari hatiku yang sangat syahdu,.cewah..

Tapi begitulah diriku,.ada2 saja yang hendak di isikan masa,. dan kamera adalah peneman setia.

Keadaan ini telah sangat difahami oleh partner ku itu,. dan setakat ini tidak pula pernah beliau hendak berkata apa2. Maka dari situ telah memberi aku kebebasan untuk berkarya di dunia seni dengan skil yang berbeza2. < meminjam kata2 super senior AD bro Mad Kedah, budak AD mesti ada multi skill.





Monday, May 9, 2011

Pengurusan rumah sukan di Tsung Wah

Bergambar bersama Cik Au Yong PK Kokurikulum

Tahun 2011 merupakan tahun ke 2 aku menjadi ketua guru rumah biru. Bila duduk2 bersendirian aku senyum sendiri..Bagaimana diusia ku yang sudah mencecah 46 tahun masih diberi kerja2 orang muda. Selalunya bahagian seperti ini diserah pada cikgu2 muda.

Tetapi mungkin kerana pergerakanku di sekolah yang "kelihatan" aktif membuatkan PK Kokurikulum ku yang bernama Cik Au Yong menyerahkan portfolio itu kepada ku.
Pada tahun pertama aku menjalankan amanah ini agak terpinga2 juga kerana segala2nya kelihatan asing dan tidak sama seperti mana 5 buah sekolah ku sebelum ini. Mula2 sekali ialah pengurusan Mesyuarat Agung Rumah Sukan yang sangat berbeza dari sekolah2 ku sebelum ini.
Di SMJK Tsung Wah, Mesyuarat Agung rumah sukan diadakan pada minggu pertama persekolahan. Sebelum mesyuarat itu berlaku, ketua guru rumah mengadakan mesyuarat rumah sukan dan membahagi2kan tugas.
Sebagai ketua guru rumah biru aku berhak melantik Penolong Ketua guru rumah sukan, Bendahari dan yang paling menarik,.. ketua rumah akan mengagihkan tugas seperti berikut :

Jumlah Kategori

2 orang guru - Lelaki A
2 orang guru - Perempuan A
2 orang guru - Lelaki B
2 orang guru - Perempuan B
1 orang guru - Lelaki C
1 orang guru - Perempuan C
2 orang guru - Kawad kaki
2 orang guru - Sijil dan akses maklumat ahli rumah biru
Budaya kerja seperti itu sudah terbina sekian lama di sekolahku ini dan diwariskan secara turun temurun, dan dibuat penambah baikan oleh ketua2 rumah sukan masing2 mengikut acuan masing2.
Maka apabila tiba masa untuk mesyuarat Agong rumah sukan, maka tidaklah menjadi kesesakan tempat, serta fikiran, kerana mesyuarat akan diuruskan oleh guru2 rumah biru mengikut kategori masing2.

Pada hari mesyuarat, tugas aku sebagai ketua guru rumah adalah mengedarkan borang perlantikan AJK mengikut kategori dan memastikan perjalanan mesyuarat yang dijalankan serentak di bilik2 darjah berjalan lancar.
Kebiasaannya guru2 rumah tersebut sudah mengenali athlit dibawah pengawasan mereka, dan tugasan melantik AJK bukanlah satu masalah yang besar.
Laushee Chong Chee Sian juga tidak melepas peluang melihat acara tarik tali

Padang Tsung Wah yang tidak begitu luas tidak pernah menghalang pelajar2 dari aktif bersukan. Latihan rumah akan diadakan sebanyak 4 kali sebelum saringan sukan dilakukan.

Latihan sukan rumah diadakan mengikut pengiliran dan sekiranya hujan pada hari tersebut, latihan sukan dianggap batal sekiranya hujan masih tidak berhenti selepas 15 minit berlalu.
Waktu latihan rumah sukan dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu Lelaki C dan Perempuan C diadakan disebelah pagi. Manakala latihan rumah sukan untuk Perempuan A Perempuan B bermula pada jam 4.00 - 5.00 petang dan Lelaki A Lelaki B 5.00 - 6.00 petang.
Seperti yang ramai sedia maklum peserta yang mewakili rumah sukan akan diberi nombor peserta. Walau bagaimana hebat pun mereka menyumbangkan pingat pada rumah masing2 namun disiplin menyimpan nombor itu adalah sesuatu yang aku hormati.
Sekiranya athlit menghilangkan nombor yang mereka pakai, maka mereka akan didenda wang sebanyak RM2.00 sebagai balasan pada kecuaian diri.
Lihatlah itu anak dan ibu. Kelihatan dalam gambar ini ilah Puan Tiang yang berpakaian t shirt hitam sedang memerhatikan anaknya yang bernama Celine dari tingkatan 3A1 mewakili rumah biru dalam acara 1500 meter akhir kategori perempuan B.
...dan lihatlah juga betapa indahnya langit ketika itu yang sempat ku rakamkan sebagai memori manis mereka berdua. Dalam acara ini Celine telah berjaya merangkul naib Johan. Tahniah Celine :-)
Aku suka merakamkan gambar semasa athlit sedang beraksi.
Mereka kelihatan sangat bergaya,......

seperti pelajar ini yang ku ajar di kelas 4 Sains 3 mata pelajaran Moral. Beliau ini antara pelajar yang suka melarikan wajahnya apabila aku ingin merakamkan gambarnya.
Facebook aku sudah dipenuhi dengan pelajar2 sekolahku kerana mereka begitu gembira untuk mendapatkan gambar2 aksi yang dirakamkan oleh ku.
1.......2........3........
Jump!!!!!!!!!!!...
Halangan yang berjaya dilepasi
dengan penuh yakin dan semangat kesukanan
Yeahh!! Kami juara 1500 meter hari ini laushee Azni,..

Tahniah to both of u,, teacher gembira dan bangga dengan Hishiko dan Celine. Terima kasih menjadi penyumbang kepada mata rumah biru.
Ciguuuu.....snap 1 photo meh~~

boleh, no problem,..

ini ialah pelajar2 tingkatan 4 yang aku ajar subjek seni dan juga moral dari kelas yang berbeza. hubungan aku dengan budak2 Tsung wah ni memang special sebab aku memang sedaya upaya cuba memahami perasaan, emosi serta latar belakang kehidupan anak2 muridku ini.

Adakalanya aku tewas dan ada juga rasa putus asa apabila kepenatan dan komunikasi menjadi penghalangnya.
,.. dan walaupun pengiliran negatif tetap berlaku, tetapi kami semua saling support to each other supaya ikhlas bekerja dan berfikiran positif dalam hidup.

Terima kasih Tsung Wah kerana memberi aku seribu pengalaman hidup yang begitu mahal,.iatu bekerja secara ikhlas dan gembira dimana pun aku berada. Jumpa lagi dilain waktu. Bye.

Sunday, May 8, 2011

Merancang majlis perpisahan untuk boss

Kisahnya..sekitar awal bulan April 2011

Azi, ema, jom kita buat majlis kat hotel untuk Mr Tung,.nak tak ?
.......kami no problem, ok je, sapa nak in charge?

Kita lah.. Serentak azi n eyma jawab : Kita ?...ngeh3,..ok je jom

Azni > Yati,. saya rasa kita perlu buat satu majlis yang sempurna untuk Mr Tung,macam tak de apa yang special untuk dia,..tak best rasanya

Yati > Ye lah azni,..saya pun rasa yang sama, kita ni lepaskan Mr Tung macam tu je,..hari tu tak sempat nak cakap betul2 kat dia,..saya setuju, azni beritahulah apa yang patut saya buat.

Azni > Zainurin,.akak nak mintak tolong ni,,kau tolong risik kat Mr Tung,..kami nak buat satu majlis untuk dia kat hotel di Ipoh,, dia nak tak.

Zainurin > Ok nanti saya khabo kat Mr Tung

Esoknya..

Kak Azni, Mr Tung setuju, cuma dia kata agak terkejut ada lagi yang ingat dan nak buat majlis untuk dia walau dah bersara. Mr Tung kata beritahu jumlah kos dan dia akan bayar semua.

Azni > Eh,.merepek je Mr Tung ni, kita nak rai dia, buat pe pulak dia nak bayar..tak pe lah nanti akak talipon dia

Zainurin > Elok lah tu, kak tanya tarikh yang sesuai, sebab dengar2nya Mr Tung nak ke Eropah.
Sekitar jam 3.00 petang

Hello..Mr Tung,. saya Azni. Apa Khabar,..maaf sebab menganggu,. adakah ini masa tidur Mr Tung?

No lah,. saya mana tau tidur petang, my jogging time is at 5,.yes azni, anything you want to say to me?


........................

Selang beberapa minggu selepas itu,....helllo Mr Tung, u free tak lepas jam 2.00 ni,. saya nak pergi rumah Mr Tung serah surat jemputan, agenda majlis dan senarai menu.

OK, Iam free, are you free,.then ask Hayati,Wan, Annie or who else can come,. we have lunch together,.saya belanja.

Ok, then we meet at Rest House,. see u there,.thank you Mr Tung.

Dalam pertemuan itu Mr Tung seperti biasa dengan sikapnya yang ramah tamah dan bertanya2 juga perihal sekolah . Selepas perbualan santai maka kami mendapat persetujuan bersama bahawa beliau akan memberi sejumlah sumbangan besar Ringgit Malaysia,.bukannya membayar keseluruhan kos majlis Hi Tea Sekalung Budi Seikhlas Hati.

Sebelum berpisah Mr Tung mengucapkan ribuan terima kasih dan berkali2 menyatakan perasaannya tersentuh dengan penghargaan yang diberi.
Mr Tung Chon Huat, Hayati dan Annie Suraiya
Aku lihat boss ku ini kelihatan agak kurus dari biasa,. mungkin kerana kini beliau mempunyai banyak masa untuk bersenam sebelah pagi dan petang.
Dalam perihal mencari hotel yang menawarkan best price, menu, lokasi dan halal, aku menyerahkan tugas ini kepada Azila. Beliau ni memang cekap dalam hal2 ini dan kadang kala aku terfikir alangkah bagus jika Azi menceburkan diri dibidang human relation seperti menjadi PR atau event manager kerana beliau betul2 enjoy dan menjiwai kerja2 seperti ini.

Manakala untuk eyma pula aku serahkan hal ehwal pengurusan duit serta kutipan bayaran. Bab2 seperti ini eyma memang cekap memandangkan eyma ialah guru Matematik.
Keserasian aku bekerja dengan Azila, Eyma dan Hayati itu menyemarakkan diri aku untuk menganjurkan Majlis Sekalung Budi Seikhlas Hati.

Ditambah lagi dengan sikap sebahagian besar rakan2 guru yang memberi sokongan penuh agar majlis yang dirancang pada 7hb Mei itu dapat direalisasikan. Terima kasih pada semua kawan2ku,. tanpa mereka tak mungkin semua ini akan berlaku.
Tema majlis itu sebenarnya mempunyai maksud yang tersirat...

SEKALUNG BUDI SEIKHLAS HATI

lahir dari diri insan2 tanpa mempunyai apa2 agenda di sebaliknya,. seperti mana kita megikhlaskan diri untuk menaburkan bakti semasa mendidik anak2 sekolah.

Walaupun kadangkala dalam kehidupan kita menghadapi cabaran dan dugaan,. serta mencalarkan hati kita dalam tempoh berurusan dengan mereka2 yang bernama manusia.

Sebagaimana yang kita maklum dalam diri kita sendiri tidak ada kesempurnaan, ada kelebihan dan juga kelemahan diri,. namun sedaya upaya kita cubalah mengikhlaskan diri dalam mencari keRedhaanNya.

Bersambung...