Friday, November 25, 2011

pagi yang cantik

Hari itu cuaca adalah sejuk dan dingin selepas hujan turun
aku dalam perjalanan merentas lebuhraya utara menuju ke selatan
Pagi 23/11/2011 yang sangat indah
ku lihat pagi itu dari mata hati yang tenang dan aman
sesungguhnya hidup ini adalah sangat indah. Terima kasih Allah

Tuesday, October 18, 2011

illahi ampuni daku

Rakaman dari kotak hati ku.....

Ya Allah..betapa hebat Nya diri Mu Ya Allah..hambamu ini sering lalai dan lupa...ampunilah diri ku yang jahil serta serba kekurangan. ...Semoga kelak aku menghadapi kematianku dengan Khusnul Khatimah.

Tuesday, October 11, 2011

Tuesday, September 27, 2011

Pengetua ke 9 SMJK Tsung Wah

To lead people, walk beside them … As for the best leaders, the people do not notice their existence. The next best, the people honor and praise. The next, the people fear; and the next, the people hate … When the best leader’s work is done the people say, ‘We did it ourselves!
Lao-Tsu

Wednesday, September 21, 2011

Mr Tung yang masih kami ingati

cerita Sekalung Budi Seikhlas Hati 7 Mei 2011 yang masih tertangguh

Sebuah catatan yang masih tidak ku selesaikan.... beliau seorang boss ku yang terkesan di hati atas keserasian aku bekerja dengan nya. Walau pun Mr Tung seorang berbangsa Cina dan merupakan Pengetua ku yang pertama di SMJK (C), namun cara beliau menangani isu serta permasalahan dengan pantas membuat kan aku masih mengingati beliau sebagai pengetua yang baik.

Kata orang..yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti, namun di sebahagian hati kami yang biasa melihat gelombang cara Mr Tung bekerja, sepakat menyatakan bahawa tidak akan ada yang sama seperti beliau. Sikapnya yang sangat 'transparent" dan out spoken, sememangnya sangat terkenal di kalangan warga Tsung Wah. Seperti mana aku, tukang kebun kesayangannya yang bernama Pak Busu terasa sangat kehilangan beliau. Ada aku mengusiknya, sesekali datanglah ke sekolah menjengok kami. Ada-ada saja jawapannya yang mencuit hati.

Mr Tung, kami kenang Mr Tung sebagai boss yang istemewa, semestinya aku perlu menyelesaikan blog SEKALUNG BUDI SEIKHLAS HATI yang telah lama berlalu. Semoga saja mantan pengetua ku ini sihat-sihat belaka dan gembira menghabiskan masanya dengan banyak perkara yang ingin beliau lakukan dalam hidup.

Tuesday, September 20, 2011

Glen Campbell - Wichita Lineman

alam yang cantik

A film is never really good unless the camera is an eye in the head of a poet
God is the greatest artist

To whom no one can compare,

Streaking sunsets very beautiful,

Painting rainbows in the air

langit Tsung Wah
langit Sayong

Wednesday, September 7, 2011

Sunday, August 14, 2011

Pasar pagi Kuala Kangsar 2011


Tuan dan puan sila lah layari menerusi u tube sekiranya video blog ini lembab seperti siput
Terima kasih sudi singgah :-)

Saturday, July 2, 2011

30 June 2011

Bergambar bersama art club pelajar 5 Sains yang berjasa pada kerja seni ku di TW. Mereka mengikuti ku dengan setia dari tingkatan 2 dan ini adalah tahun akhir mereka di sekolah.

Gambar candid 30 June 2011 di kantin, dewan dan padang sekolah, majoriti di rakam oleh Celine Lee pelajar tingkatan 3A1 yang ku pilih untuk belajar secara ekspress menggunakan kamera sony DSLR milik ku.

Bukan apa2 sekadar berkongsi minat yang sama dengan anak Puan Tiang yang cantik manis itu. Kepada Celine, tahniah menunjuk minat yang bagus, yang penting kamu ada artistic eyes. Teruslah berusaha.
Aku menghargai insan2 disekelilingku dengan cara ku yang tersendiri. Semoga Tuhan mengurniakan ku kekuatan iman dan kesihatan untuk meneruskan hidup yang tidak pasti bilakah penghujungnya.

Hidup ini adalah singkat, Hargailah insan2 yang menyayangi diri kita dengan hati yang tulus ikhlas. Sekian terima kasih. Bubye :-)




Tsung Wah 2011 sports video part 1/3


Klip video acara temasya sukan TW yang turut diserikan dengan peserta jemputan dari sekolah2 daerah Kuala Kangsar. Semua athlit have a very good spirit,. TW teruslah berusaha dan menjadi Tuan Rumah yang bagus. Syabas pada semua athlit.

Monday, June 27, 2011

Perbarisan Kontingen Temasya Olahraga ke 47 SMJK Tsung Wah 2011

Johan keseluruhan perbarisan 2011
Unit beruniform Bulan Sabit Merah SMJK Tsung Wah

Sedang aku ingin memetik pemicu kamera semasa acara tarik tali akhir,.tiba2 kamera ku jam..

wah..kenapa ya,.adakah lens aku rosak atau sangkut, selepas ku cuba beberapa kali maka ku lihat jumlah gambar yang ku ambil dari jam 8.30 pagi menjelang 12 tengahari sudah maksimum iaitu 1,161 keping gambar.

maka itulah aku yang suka mengambil gambar dan di akhir sports day pada hari itu,. dalam beg kamera ada 1 memory card 4G yang boleh ku gunakan sekiranya kehabisan ruang.

Sekian,. terima kasih sudi singgah. jumpa lagi dilain waktu

Sunday, June 26, 2011

Temasya Olahraga ke 47 Tsung Wah 2011

Hari ini hari sukan sekolah Tsung Wah yang ke 47Athlit rumah biru kebanggaan kami. Lihatlah muka ceria mereka yang baru menamatkan larian baton 4 X 100meter dan dapat tempat pertama.

Aku menyayangi warga rumah biru yang banyak melancarkan perjalanan rumah dibawah jagaanku tahun ini. Terima kasih ..cikgu sayang kamu semua ))) Soal menang kalah tidak penting padaku, yang paling utama semua orang gembira untuk bersukan.
Semoga berjumpa di klip video Temasya Kejohanan Olahraga tahunan ke 47

Wednesday, June 22, 2011

aku sayang mereka dengan cara ku

Cikgu Azni dan 2 pelajar lelaki dari tingkatan 4A3. Ini merupakan tahun ke 4 aku di Tsung Wah

Semakin lama aku berada di Tsung Wah, perlahan-lahan aku memahami gaya dan corak pemikiran anak2 cina.
Sebagai seorang guru, satu cara untuk berkongsi perasaan "we are Tsung Wah " aku akan merakamkan gambar kenangan semasa mereka beraktiviti di sekolah. Sekiranya ada masa, aku berusaha membuat video dari gambar tersebut.
Aku memandang pelajar dengan mata ku yang kasih, Aku sayang mereka dengan hati yang ikhlas tanpa mengharapkan apa2 balasan.
Kadang kala mereka seperti 'menjarak " diri dari ku atas alasan malu,. namun aku berusaha menghampiri mereka dengan gaya ku yang bersahaja. Boleh di katakan pelajar TW mengenali diri ku melalui platform Facebook kerana aku akan berkongsi gambar2 aktiviti TW di laman sosial itu.
Sememangnya mereka menghormati diri ku walau pun aku tidak pernah mendidik mereka. Ini dapat di kesan dengan perkataan "laoshi/cikgu" dari mulut mereka apabila terserempak dengan diriku, sambil menunduk kepala tanda hormat. Aku menghormati dan menyayangi pelajar yang pandai hormat pada guru.
Sekiranya aku ada masa, aku akan berbual2 hal2 biasa bersama mereka. Walau pun aku berbangsa Melayu,. namun perasaan sayang aku sebagai seorang guru pada pelajar adalah tidak mengira kaum dan agama.

Semoga Tuhan beri aku kesihatan dan keimanan yang tinggi untuk mendidik mereka menjadi manusia yang berguna melalui cara ku yang tersendiri.



Monday, June 20, 2011

menjelang 100 tahun Tsung Wah

Encik Tan Geok Aun
Penolong kanan HEM SMJK Tsung Wah

Kisahnya..15 Jun 2011

Cikgu Tan > Puan Azni,.saya nak minta bantuan cikgu sekiranya tidak menjadi keberatan.
Bolehkah cikgu azni membantu pihak sekolah mengambil gambar bangunan sekolah yang terbaharu untuk pameran 100 tahun Tsung Wah bersejarah.

Is it ok for you ?

Aku memandang cikgu Tan dengan mata ehsanku. Mana mungkin aku tidak membantu lelaki yang aku kagumi ini. Tambahan beliau merupakan ketua yang ku hormati.

Pada pagi khamis 16 Jun 2011 dari jam 7.30 pagi hingga jam 8.40 tanganku pantas memetik pemicu kameraku. Langit Tsung Wah pagi itu sungguh indah. Dalam tempoh itu aku mendapat 200 keping gambar dan tugas mengedit gambar brmula malam itu.

Pagi Jumaat , aku mengadap pc di bilik komputer dan print 50 keping gambar black and white dengan laser jet. Jam 10 pagi aku serah kepada cikgu Tan untuk dibawa ke meeting 100 tahun TW dengan pengelola sambutan yang melibatkan tadika TW, SRK TW, SMJK private TW dan SMJK TW.

20 Jun 2011..

jam 7.20 pagi cikgu Tan memanggil ku

Cikgu Azni, what time you free?

..I'am not sure ..why

Selesai kelas,.. pantas kaki ku mengejar langkah panjang lelaki itu berjalan ke library

.................sambil menganggukkan kepalaku dan memandang Mr Tan dan Mr Chong Chee Sian

ok., cikgu Chong,. nanti u tolong scan picture lama bangunan Tsung Wah dan print. Kak azni akan snap picture baru menghampiri angle yang diambil berpandu dari picture lama ini

Cikgu Azni, sorry to burden, thank you very much for helping the school

ok Mr Tan, no problem,. I try my best,.. Chong, terima kasih tolong akak.

Tengahari tadi....

cikgu azni,. here the foto.

ish..Chong, cepatnya,. terima kasih banyak ya.

sambil melemparkan senyuman Chong membalas > sama-sama

Tsung Wah 100 tahun, betapa bertuahnya aku untuk melihat sejarah yang bakal terpahat

Wednesday, June 15, 2011

Tsung Wah art club

There is one thing one has to have: either a soul that is cheerful by nature, or a soul made cheerful by work, love, art, and knowledge.

Tuesday, June 14, 2011

my way TUNG CHON HUAT AMP

video untuk majlis sekalung budi seikhlas hati yang diadakan pada 7 mei 2011 di Heritage Hotel Ipoh. Terima kasih kepada cikgu Rosli dan cikgu Hayati untuk koleksi gambar. Masa ni baru belajar dengan Azila cara2 guna movie maker.

Terima kasih Azi :-) jasamu dikenang


Friday, June 10, 2011

Perjalanan menjaring Matahari AD83


Dedikasi untuk rakan AD83 sebagai tanda kenangan persahabatan

Sunday, May 29, 2011

Bila alam bersatu



video

Satu garapan seni untuk sang awan yang indah. Rakaman gambar ini diambil dalam kelajuan kereta 140km sejam.

Aku adalah peminat langit dan apabila ada peluang memandangnya ,.aku akan menikmatinya dari hatiku yang sangat syahdu,.cewah..

Tapi begitulah diriku,.ada2 saja yang hendak di isikan masa,. dan kamera adalah peneman setia.

Keadaan ini telah sangat difahami oleh partner ku itu,. dan setakat ini tidak pula pernah beliau hendak berkata apa2. Maka dari situ telah memberi aku kebebasan untuk berkarya di dunia seni dengan skil yang berbeza2. < meminjam kata2 super senior AD bro Mad Kedah, budak AD mesti ada multi skill.





Monday, May 9, 2011

Pengurusan rumah sukan di Tsung Wah

Bergambar bersama Cik Au Yong PK Kokurikulum

Tahun 2011 merupakan tahun ke 2 aku menjadi ketua guru rumah biru. Bila duduk2 bersendirian aku senyum sendiri..Bagaimana diusia ku yang sudah mencecah 46 tahun masih diberi kerja2 orang muda. Selalunya bahagian seperti ini diserah pada cikgu2 muda.

Tetapi mungkin kerana pergerakanku di sekolah yang "kelihatan" aktif membuatkan PK Kokurikulum ku yang bernama Cik Au Yong menyerahkan portfolio itu kepada ku.
Pada tahun pertama aku menjalankan amanah ini agak terpinga2 juga kerana segala2nya kelihatan asing dan tidak sama seperti mana 5 buah sekolah ku sebelum ini. Mula2 sekali ialah pengurusan Mesyuarat Agung Rumah Sukan yang sangat berbeza dari sekolah2 ku sebelum ini.
Di SMJK Tsung Wah, Mesyuarat Agung rumah sukan diadakan pada minggu pertama persekolahan. Sebelum mesyuarat itu berlaku, ketua guru rumah mengadakan mesyuarat rumah sukan dan membahagi2kan tugas.
Sebagai ketua guru rumah biru aku berhak melantik Penolong Ketua guru rumah sukan, Bendahari dan yang paling menarik,.. ketua rumah akan mengagihkan tugas seperti berikut :

Jumlah Kategori

2 orang guru - Lelaki A
2 orang guru - Perempuan A
2 orang guru - Lelaki B
2 orang guru - Perempuan B
1 orang guru - Lelaki C
1 orang guru - Perempuan C
2 orang guru - Kawad kaki
2 orang guru - Sijil dan akses maklumat ahli rumah biru
Budaya kerja seperti itu sudah terbina sekian lama di sekolahku ini dan diwariskan secara turun temurun, dan dibuat penambah baikan oleh ketua2 rumah sukan masing2 mengikut acuan masing2.
Maka apabila tiba masa untuk mesyuarat Agong rumah sukan, maka tidaklah menjadi kesesakan tempat, serta fikiran, kerana mesyuarat akan diuruskan oleh guru2 rumah biru mengikut kategori masing2.

Pada hari mesyuarat, tugas aku sebagai ketua guru rumah adalah mengedarkan borang perlantikan AJK mengikut kategori dan memastikan perjalanan mesyuarat yang dijalankan serentak di bilik2 darjah berjalan lancar.
Kebiasaannya guru2 rumah tersebut sudah mengenali athlit dibawah pengawasan mereka, dan tugasan melantik AJK bukanlah satu masalah yang besar.
Laushee Chong Chee Sian juga tidak melepas peluang melihat acara tarik tali

Padang Tsung Wah yang tidak begitu luas tidak pernah menghalang pelajar2 dari aktif bersukan. Latihan rumah akan diadakan sebanyak 4 kali sebelum saringan sukan dilakukan.

Latihan sukan rumah diadakan mengikut pengiliran dan sekiranya hujan pada hari tersebut, latihan sukan dianggap batal sekiranya hujan masih tidak berhenti selepas 15 minit berlalu.
Waktu latihan rumah sukan dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu Lelaki C dan Perempuan C diadakan disebelah pagi. Manakala latihan rumah sukan untuk Perempuan A Perempuan B bermula pada jam 4.00 - 5.00 petang dan Lelaki A Lelaki B 5.00 - 6.00 petang.
Seperti yang ramai sedia maklum peserta yang mewakili rumah sukan akan diberi nombor peserta. Walau bagaimana hebat pun mereka menyumbangkan pingat pada rumah masing2 namun disiplin menyimpan nombor itu adalah sesuatu yang aku hormati.
Sekiranya athlit menghilangkan nombor yang mereka pakai, maka mereka akan didenda wang sebanyak RM2.00 sebagai balasan pada kecuaian diri.
Lihatlah itu anak dan ibu. Kelihatan dalam gambar ini ilah Puan Tiang yang berpakaian t shirt hitam sedang memerhatikan anaknya yang bernama Celine dari tingkatan 3A1 mewakili rumah biru dalam acara 1500 meter akhir kategori perempuan B.
...dan lihatlah juga betapa indahnya langit ketika itu yang sempat ku rakamkan sebagai memori manis mereka berdua. Dalam acara ini Celine telah berjaya merangkul naib Johan. Tahniah Celine :-)
Aku suka merakamkan gambar semasa athlit sedang beraksi.
Mereka kelihatan sangat bergaya,......

seperti pelajar ini yang ku ajar di kelas 4 Sains 3 mata pelajaran Moral. Beliau ini antara pelajar yang suka melarikan wajahnya apabila aku ingin merakamkan gambarnya.
Facebook aku sudah dipenuhi dengan pelajar2 sekolahku kerana mereka begitu gembira untuk mendapatkan gambar2 aksi yang dirakamkan oleh ku.
1.......2........3........
Jump!!!!!!!!!!!...
Halangan yang berjaya dilepasi
dengan penuh yakin dan semangat kesukanan
Yeahh!! Kami juara 1500 meter hari ini laushee Azni,..

Tahniah to both of u,, teacher gembira dan bangga dengan Hishiko dan Celine. Terima kasih menjadi penyumbang kepada mata rumah biru.
Ciguuuu.....snap 1 photo meh~~

boleh, no problem,..

ini ialah pelajar2 tingkatan 4 yang aku ajar subjek seni dan juga moral dari kelas yang berbeza. hubungan aku dengan budak2 Tsung wah ni memang special sebab aku memang sedaya upaya cuba memahami perasaan, emosi serta latar belakang kehidupan anak2 muridku ini.

Adakalanya aku tewas dan ada juga rasa putus asa apabila kepenatan dan komunikasi menjadi penghalangnya.
,.. dan walaupun pengiliran negatif tetap berlaku, tetapi kami semua saling support to each other supaya ikhlas bekerja dan berfikiran positif dalam hidup.

Terima kasih Tsung Wah kerana memberi aku seribu pengalaman hidup yang begitu mahal,.iatu bekerja secara ikhlas dan gembira dimana pun aku berada. Jumpa lagi dilain waktu. Bye.